Bayon, Top pilihan candhi buddhist in Angkor Thom


Sejarah /

Bayon, Top pilihan candhi buddhist in Angkor Thom

pencarijejak Ing jantung Angkor Thom ana Bayon abad kaping-12, sing katon mesmerizing, yen rada cetha, candhi negara Jayavarman VII. Iki nyebabake jenius kreatif lan ego kang paling dhuwur saka raja paling kondhang ing Kamboja. Menara 54 Gothic dihiasi kanthi 216 pasuryan sing mambu-mambu saka Avalokiteshvara, lan dihiasake karo 1.2km saka relief-luar biasa sing nggabungake luwih saka 11.000 tokoh.

Orientasi sisih wétan candhi iki ndadékaké wong-wong sing bisa ngunjungi ing esuk. Nanging, Bayon katon apik banget ing wayah sore.

Unik, sanajan ana ing kalangane para pengacarane, kekuwatan arsitektur minangka pernyataan politik sing jelas babagan owah-owahan saka agama Hindu tumrap Buddhisme Mahayana. Dikenal minangka ‘candhi pasuryan’ amarga wigatine apik banget, kepala gedhe kasebut nyedhak saka saben sudhut, ngetokake kekuwatan lan kontrol kanthi cetha kamanungsan. Iki pancen campuran sing dibutuhake kanggo terus nggayuh kekaisaran gedhe kaya mengkono, manawa populasi sing beda-beda lan nyebarake ngasilake kekarepane. Nalika sampeyan mlaku-mlaku, rolas utawa luwih saka kepala katon ing sawayah-wayah, pasuryan utawa profil, kadang tingkat kanthi mripatmu, kadhangkala nyedhaki mudhun saka ing dhuwur.

Sanadyan Bayon saiki dikenal wis dibangun dening Jayavarman VII, amarga akeh taun asale kasebut ora dikenal. Dipuncekel ing alas sing padhet, uga njupuk peneliti sawetara wektu kanggo nyadari yèn dumunung ing pusat kutha Angkor Thom sing tepat. Ana akeh misteri sing digandhengake karo Bayon – kayata fungsi lan simbolisme sing tepat – lan iki misale jek mung cocok kanggo tugu sing tandha tangane mumet minger.

Ora kaya Angkor Wat, sing katon nyengsemake saka kabeh sudut, Bayon katon luwih kaya tumpukan rubble saka jarak. Iku mung nalika sampeyan ngetik candhi lan nggawe dalan nganti tingkat katelu sing sihir dadi katon.

Struktur dhasar Bayon dumadi saka telung prasaja sederhana, sing cocog luwih utawa kurang saka telung fase bangunan sing béda. Iki amarga Jayavarman VII wiwit mbangun candi iki nalika umur lanjut, saengga dheweke ora yakin yen bakal rampung. Saben fase rampung, dheweke pindhah menyang sabanjure. Tingkat loro pisanan yaiku kothak lan dihiasi karo relief. Padha mimpin nganti tingkat kaping tiga, kanthi tingkat menara lan pasuryan.

Sawetara nyatakaké yèn kekaisaran Khmer dipérang dadi 54 provinsi nalika pambangunan Bayon, saéngga ana 54 pasangan mata-mata sing nonton babagan subyek sing metu saka kerajaan.

Ukiran sing misuwur ing tembok njaba tingkat pisanan nggambarake pemandangan urip ing saben dinten ing Kamboja abad kaping-12. Ing relief tingkat ing tingkat kapindho ora duwe proporsi epik sing ana ing tingkat sepisanan lan cenderung dipisahake. Relief sing diterangake yaiku sing ana ing tingkat pisanan. Urutan kasebut nganggep yen sampeyan mlebu Bayon saka wetan lan ndeleng relief ing arah jarum jam.

Ngalih ing arah sing jarene jam saka sisih kidul gerbang wétan, sampeyan bakal nemokake relief pertama, Chams on the Run , panorama telung tingkat. Ing tingkat pertama, prajurit Khmer mlayu perang – mriksa gajah lan lembu, sing meh persis kaya sing isih digunakake ing Kamboja saiki. Tingkatan liya nggambarake keranda sing digawa bali saka medan perang. Ing tengah tier kaping tiga, Jayavarman VII, kanthi pucuk parasol, ditampilake ing jaran sing diiringi karo legiun selir (ing sisih kiwa).

Ngalih ing, panel pisanan ing sisih lor saka pojok kidul, nuduhake wong-wong Hindu sing ndedonga menyang lingga (simbol phallic). Gambar iki asring minangka Buddha, banjur diowahi dening raja Hindu.

Ing Angkatan Laut Battle panel wis sawetara saka relief paling-ngukir. Pemandangan kasebut nggambarake perang laut antarane Khmers lan Chams (sing nganggo tutup kepala), lan urip saben dinten ing tlaga Tonlé Sap, ing pèrangan perang. Deleng gambar-gambar wong sing njupuk cemilan saka saben wulu liyane, saka pemburu lan, menyang ujung kulon panel, wong wadon nglairake.

Ing Chams Vanquished , adegan-adegan saka urip saben dina ditampilake nalika perang antarane Khmer lan Chams dumadi ing pesisir Tonlé Sap lake, ing ngendi Chams diarahake mlayu. Adegan kalebu rong wong sing muter catur, koktail lan wanita sing ngedol iwak ing pasar. Pemandangan saka dhaharan sing disiapake lan dileksanakake yaiku ing perayaan kemenangan Khmer bokep.

Relief paling kulon galeri kidul, nggambarake prosesi militer, durung rampung, kaya panel sing nunjukake gajah sing diturunake saka gunung. Brahmana wis ngoyak rong wit kanthi macan.

Panel ing ngisor iki nggambarake adegan sing dikarepake para ilmuwan yaiku perang sipil. Klompok wong, sawetara bersenjata, ngadhepi saben liyane, lan kekerasan ningkat nganti gajah lan prajurit gabung.

Ing sisih lor panel perang sipil, pertempuran terus ing skala cilik ing All-Seeing King . Antelope ditelan dening iwak sing gedhe banget; antarane iwak sing cilik yaiku udan, ing endi prasasti mratélakaké yèn raja bakal nggoleki sing ndhelik.

Panel ing ngisor iki nggambarake prosesi sing kalebu raja (mawa busur). Minangka minangka prayaan kamenangane.

Ing pojok sisih kulon tembok lor iku sawijining sirkus Khmer . A strongman nyekel telung kurcaci, lan wong ing punggung wis spinning a wheel karo sikil; ndhuwur iku klompok pejalan kaki tali. Ing sisih tengen sirkus, pengadilan kerajaan nonton saka teras, ing ngisor iki minangka prosesi kewan. Sawetara relief ing bagean iki tetep durung rampung.

Ing Tanah Tinggi , loro kali – siji ing sisih kiwa lan liyane sawetara meter ing sisih tengen – sing kepenak karo iwak.

Ing tingkat sing paling ora sakbanjure saka Chams Defeat sing wis ora rampung, tentara Cham dikalahaké lan diusir saka karajan Khmer. Panel sabanjure nggambarake bala tentara Cham maju, lan panel sing keriuhan membuktikan sing Cham (ing sisih kiwa) nguber Khmer.

The Sacking of Angkor nunjukake perang 1177, nalika wong Khmer dikalahake dening Chams, lan Angkor dijupuk. Raja Khmer sing tatu wis diturunake saka punggung gajah lan umum Khmer sing tatu ditindakake ing papan dandanan sing digantung saka pole. Langsung ing ndhuwur, Khmers ora sabar ngalami mabuk. Ing Chams (ing sisih tengen) ana sing nguber mungsuh sing wis ilang.

Panel sabanjure, Chams Enter Angkor , nggambarake patemon pasukan Khmer lan Cham. Perhatikan gendera gendera ing antarane pasukan Cham (ing sisih tengen). The Chams dikalahaké nalika perang, sing rampung ing taun 1181, kaya sing digambar ing panel pisanan ing urutan kasebut.